onsdag 6 juli 2011

Osannolik / improbable design

In my English nutshell
Walking to our cottage on Hidra we pass a garden where this furniture can be seen. Our neighbour has designed and made it, maybe with inspiration from Bhutan where he and his wife have lived.


Vår hytte, som vi kallat Havblikk, ligger på sjösidan av en ås. Innanför den finns en liten by, Hummerås. Länge undvek folket att bo vid stranden eftersom både människor och deras tillhörigheter kunde bli bortrövade. Alltså är den äldsta bebyggelsen på den här delen av Hidra utom synhåll från sjön, till exempel just så som Hummerås ligger.

Stigen till vår hytte går genom den lilla byn. Då ser vi hos våra närmaste grannar, Oddrun och Jostein Rudrud, den här trädgårdsmöbeln. Oddrun är ett kusinbarn till Evelyn. Paret har verkat bland annat i Bhutan. Vi blir förundrade över klenheten i konstruktionen, och ser närmare på möblerna.

Fåtöljerna och soffan är i huvudsak gjorda av böjda spön. Jostein berättar att det är spön av hassel och rönn. Stommen, av något grövre grenar i samma träslag men också i björk.


Soffan ger det märkligaste intrycket, särskilt när man lyfter den. Det känns inte som den väger något men ändå tjänar den väl sitt syfte. Vi har ofta sett två eller tre personer sitta i den.

Vi förvånas över den vackra konstruktioen delvis därför att vi känner Jostein som en skicklig mekaniker och kunnig i allt slags arbete som kräver avancerade maskiner. Tydligen går den begåvningen bra ihop även med formkänsla.