söndag 9 september 2018

Sjukdom och humörvård


Sverige idag: val efter fyra år. Havet här ute: ett val varje gång ett fartyg lämnar Norges sydvästra udde. Rakt ut mot England och Engelska kanalen? Till höger längs norska kusten eller för att runda Skottland?

Varför känner jag att detta är mitt hav? Det kan inte vara för alla mina förfäder i Bohuslän som levde av fiske. De hade små båtar och gav sig inte längre ut än Skagerack. Kanske min känsla för detta hav väcktes 1946 när jag som artonåring for med båten till London. 

Den känslan kan ha bekräftats 1947 när jag kom hem med båten från England 1947 i sällskap med min stora upplevelse där, Evelyn Gullestad. Hennes far, liksom min, uppvuxen på en skärgårdsö. Det var Hidra där vi sedan 1950 har den här utsikten.

Men nu är planen att jag ska ge glimtar från mitt liv med Myelom. Den samspelar med andra sjukdomar. Ryggen krummas allt fortare. Artros får mitt högra ben att hoppa högt. Problem i svalget  får mig att hosta kraftigt alltför ofta. 

Som patient är jag nyfiken på sjukdomarna, på sjukvården och på utövarna där. Driver egenvård genom humörvård. Att jag får en dräglig tillvaro beror dels på sjukvården, dels på Evelyn.

Sjuklivet går nu i en ganska jämn lunk. Då och då blodprov för min läkare på Vårdcentralen Rotebro. Blodprov månadsvis för Hematologen. Den finns på Karolinska i Huddinge. Blodproven tas på Löwenströmska där Karolinska har ett labb. Resultaten av blodproven läser vi på nätet, och Evelyn ser till att det blir gjort. Vi ser att några värden blir sämre.


Evelyn och jag tar cykelpromenader, dvs jag trampar Trike, en trehjuling, och hon promenerar i sin vanliga takt. Jag har alltid något att se fram mot. En enkät om vårdcentralerna i Sollentuna gav högsta betyg åt Vårdcentralen Rotebro. I morgon ska jag dit på order av Hematologen. En ”infusion” ska stärka skelettet. Det blir en stilla halvtimme på rygg med en kaffekopp inom räckhåll. 

Idag har Evelyn och jag avgivit våra röster i det val som i Sverige märkligt nog är tre på en gång. Utanför vallokalen såg vi bara män bland dem som ville ge oss sina valsedlar. Inne: bara kvinnor bland dem som hjälpte oss till rätta och som tog emot våra kuvert. Vi har kryssat för kandidater och vi har röstat!KOMMENTERA