fredag 21 december 2018

Tröstemärke och kort inför Julen


Jag sitter i väntrummet hos Karolinska Lab på Löwenströmska. Kölapp A 19. Dags för månadens blodprov för hematologen. Ett barn börjar skrika någonstans. 

Klang, A19 på tavlan! Jag går mot rummen för provtagning. Välkomnas av Lars. Nu för tiden är det ju bara förnamnet som står på namnskylten. 

Lars, skönt! Han är en av de blodtappare som överlistar mina vener och inte beskyller dem för att vara hala eller hårda. Han sätter mig nu där han vill ha mig med armen i rätt ställning. Jag ser hans imponerande samling av små cylindrar som ska fyllas.

Barnet i det andra rummet skriker värre – hjärtskärande. Jag märker att dörren bakom mig öppnas. Lars tittar upp, nickar. Han reser sig, ber om ursäkt för att jag får vänta en stund, försvinner.

Ett ögonblick känner jag mig övergiven – jag en mogen man, för att inte säga övermogen. Tittar mig omkring. Får se Erikshjälpens karta med klisterfigurer för att trösta barn. Plockar till mig den här:


Lägger märke till att gallskrikandet tystnar. Lars kommer tillbaka. Kan det vara så att den som klarar hala och hårda vener också klarar en unge som känner sig översiggiven? 

Jag ser cylinder efter cylinder fyllas av mitt blod och känner ett stänk av stolthet. Snart ut till väntrummet där Evelyn väntar, mitt allt och min chaufför. Hemma har julkorten börjat strömma till. Påminner mig om att jag själv inte sänt något. 

Kort med en eller två rader. Brev med årsrapporter. Ett kort visar de tre astrologerna som följer stjärnan:


Fredrika-Bremer-Förbundet påminner om att det nu är hundra år sedan allmän rösträtt infördes – och gör det med julkortet som sändes ut 1910 och krävde rösträtt för kvinnor. 

Rösträtten öppnades 1918 för både kvinnor och män. Numera får allt fler kvinnor lika villkor som män och unga kvinnor dominerar på universiteten. Samtidigt misslyckas allt fler pojkar i skolan så att de inte kan hävda sig i arbetslivet. 

Kanske det går att väcka insikt hos Fredrika-Bremer-Förbundet och andra att jämställdheten numera ger två utmaningar. Något att tänka på inför helgen till minne av att ett gossebarn föddes. 

KOMMENTERA