söndag 6 februari 2011

Kosmiska dimensioner / Cosmic dimensions

In my English nutshell
Edsvik Konsthall (Edsvik Art Hall) in Sollentuna is showing a marvellous colletion of computer art sending the visitors into cosmos and making them experience
trompe d'æil.

EDSVIK KONSTHALL – Evelyn och jag lockas ofta dit. Vi kan då lyftas men ibland också sänkas. Vi sänks till exempel av verk som man kan förstå bara genom att noga läsa bruksanvisningen vid varje tavla. Sällan ser vi något som ger oss lust att hänga på väggen hemma om vi hade haft någon väggyta kvar. Ofta infinner sig känslan av att vi skulle ha kunnat göra något bättre själva.

Så går vi idag på öppnandet av utställningen From Particles to Space, lockade av en inbjudan varifrån vi klippt ovanstående bild. Vi lyfts och vi får absolut inte känslan att vi kan göra något sådant själva.

Utställningen visar tavlor gjorda genom "computer art", alltså på dator. Konstnären är Margareta Ternström. Enligt programmet är hon utbildad i Stockholm, London och New York och har haft utställninger i Hong Kong, London, Paris, Tunis, Monte Carlo, New York och flera platser i Sverige.

Sådant brukar inte imponera på oss. Det är hur vi upplever tavlorna som är det viktiga. Något stimuleras emellertid intresset av att Margareta Ternström är född 1933 och ändå utvecklar computer art. Underbart att se exempel på att en gammal människa kan ta åldrandet som en utmaning att utvecklas!

Vi går runt och upplever tavlorna. Åtskilliga av dem ger en känsla av inblick i kosmos. Det passar bra här i Sollentuna där vi vårdar Harry Martinsons minne och till och med håller oss med ett torg som heter Aniaraplatsen. Det märkliga är att flera tavlor också leder tankarna till Lennart Nilssons bilder av foster under utveckling.

Andra tavlor är ett bevis på att
det även på dator går att åstadkomma en perfekt trompe d'æil som lurar ögat. Se till exempel den här tavlan:De finns flera sådana tavlor, och det dröjde en bara stund innan vi insåg att ramen inte satts på tavlan utan är en del av den. Utställningen pågår till och med 6 mars, och vi kommer nog att se om den. Som en bonus kan besökarna ta ett exemplar av en ordlista med förklaring av olika begrepp som inspirerat konstnären.

Bulb
betyder till exempel utbuktning av kosmos, Higgs' boson en partikel som ännu inte påträffats men som frenetiskt jagas i partikelacceleratorn LHC, Large Hadron Collider. Och varför nöja sig med ett universum när det finns skäl tro att det finns flera? De har till och med fått ett namn: multiversum om vi använder den svenska formen av det latinska ordet.

Edsvik Konsthall
har sannerligen utvecklats under de år vi bott i Sollentuna. Nu rymmer godsets gamla ekonomibyggnader målarskola, utställningshallar i västra och östra husen och har dessutom sällskap med MC Collection, en förnämlig samling motorcyklar, alltid presenterade med ett tema. Dessutom är restaurerade Duvslaget med Stallbackens Vänner närmaste granne. Vi lämnar området upplyfta.