torsdag 21 januari 2010

Manipulera medborgare. Fingra med statistik.


Plötsligt gäller den ena nyheten efter den andra
jämställdhet.

DN den 21 januari presenterar nyheten att Fler pappor väljer att ta ledigt. Källan är en tjänsteman i Försäkringskassan, och han säger att detta är en utveckling kassan arbetar för.

Tidningen Nu nr 3 kommer samma dag ut med mycket intressant om jämställdhet. Det är bl a ett debattinlägg under rubriken När ska Folkpartiet bli barnens parti? Carina Boberg och Reza Zarenoe, politiker i Linköping, hävdar att jämställdhet inte ökar genom att fler pappor tvingas bli föräldralediga.

På kvällen, hos Liberala Kvinnor i Folkpartiets klubbrum i Riksdagen, presenterar Hanna Lager sin hemsida Feministbiblioteket Hanna har länge byggt upp en samling av recensioner där feministiskt intressanta böcker presenteras och kommenteras. Nu vill hon att fler skall sända in sådana recensioner och att fler skall läsa dem.

Parallellt med detta sprids nyheten att Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare, inte längre utesluter möjligheten att kvotera in kvinnor i företagens styrelser.

23 januari möter man på SvDs Brännpunkt rubriken:
M ska jobba för jämställdhet – inte fingra med statistik

Det är sju kvinnliga M-politiker som protesterar mot Schlingmann. En är regionråd i Skåne. en borgarråd i Stockholm, och de övriga är riksdagsledamöter. De hävdar att moderat politik alltid utgått från medborgaren och bör göra så även i jämställdhetsfrågan. Om styrelsekvotering skriver de:

"Detta är inget annat än symbolpolitik som dessutom manifesterar att kvinnor i styrelser inte får sina mandat på grund av kompetens utan på grund av könstillhörighet."

Dagen fortsätter för min del med att jag besöker årsmötet hos stockholmsavdelningen av Klubb Maritim. Endast mogna män, åtskilliga mycket mogna. Det är ju inte så länge som kvinnor funnits till sjöss i större antal. Jag slås av tanken:

Om kvotering är bra, varför skall den då inte tillämpas överalllt? Varför skall inte Klubb Maritim vägra inval av män till dess att åtminstone 40 % av kvinnorna är medlemmar? Varför tolerera att alla på min tandläkarmottagning är kvinnor? Hur kan nya genusforskare av kvinnligt kön släppas in så länge det är en förkrossande majoritet av kvinnor bland genusforskarna?

Numera är kvinnorna varmt välkomna till sjöss. Klubb Maritims möte ägde rum i Sjömansskolan på Långholmen. Där hänger ett diplom i jämställdhet som talar om att inga förtryckarfasoner tillåts. Skulle skolan bli bättre om den genom en kvot lät kvinnor gå förbi män?

Vid närmare läsning ser jag att DN-nyheten den 21 januari berör en rad principiellt intressanta problem, inte minst hur människor i goda syften är beredda att "fingra med statistik". Det intressanta ämnet får jag ta upp i nästa inlägg.