torsdag 22 oktober 2009

Årets Fredrika, ledsna fakta och leenden åt eländet

Det är onsdag morgon. Jag vandrar upp för trapporna till Bonniers Tidskrifter på Sveavägen i Stockholm. På översta avsatsen står Birgitta Wistrand och hälsar välkommen till frukost, föredrag och frågestund.

Birgitta är ordförande i Fredrika-Bremer-Förbundet. Den som skall tala är "Årets Fredrika": Camilla Wagner på Veckans Affärer. Detta visar sig ha lockat ett trettiotal kvinnor och en fredrik, dvs jag.

Camilla berättade om Veckans Affärers arbete för att göra kompetenta kvinnor synliga för näringslivets höjdare. Länge var det så med nästan alla män på toppen att de ser efter kommande ledare bara bland folk som de själva, och då bli kvinnor osynliga för dem. Ännu gäller detta för majoriteten av toppmännen.

Hennes berättelse avslöjade ingen sammansvärjning mot kvinnor men däremot att ett svårt synfältsbortfall är kombinerat med grov aningslöshet. Camille Wagner själv kombinerar ett envist och grundligt forskande med att hålla fram höjdares grodor, som gjorda för att användas av ståuppkomiker.

Ibland kan även en groda vara klargörande. Camilla hade fått kritik för att hon återgivit vad av en toppmännen sade på tal om kvinnors lägre lön: If you feed peanuts, you get monkeys." Dessutom sagt inför en församling av kvinnor.

Det föraktfulla uttrycket berör emellertid en del av problemet: att kvinnor ofta accepterar en lägre lön och då blir lägre klassade.

Deltagarlistan visade att de många lyssnarna hade mycket olika bakgrund från Riksdagen till 1,6miljonerklubben, från universitet till företag, från moderaten Birgitta Wistrand till socialdemokraten Margareta Winberg.

Mot slutet började jag gripas av vemod. Mycket av det vi fick höra har jag skildrat i min roman "Läget under kontroll". Huvudpersonen är en kvinna som befordras till ledningsgruppen tack vare att en av männen där inte lider av det vanliga synfältsbortfallet.

Hon upptäcker missförhållanden och lyckats få bort företagets vd genom att avslöja redovisningsfusk. Hade romanen kommit ut 2002, skulle den ha väckt uppmärksamhet. Då utnämnde Time tre kvinnor till "Persons of the Year". Romanen kom emellertid ut 1985.

Arbetet för jämställdhet fortsätter emellertid. Mitt eget strå till stacken är manuskriptet jag lägger på nätet, kapitel för kapitel. Klicka på:
och en presentation öppnar sig. Där finns en boksymbol. Klicka på den, och manuskriptet öppnas.

[ Välkomnar synpunkter direkt till mig: eget@brevet.se ]